Hvad er lønsikring?

Lønsikring er en frivillig forsikring, der supplerer dagpengene ved arbejdsløshed og kan sikre op til 90 % af din tidligere løn. Den kræver fast job og a-kassemedlemskab. Ordningen giver økonomisk tryghed under ledighed og er især relevant for personer med høj løn eller faste udgifter. Læs mere...

Lønsikring er en økonomisk tryghedsordning, der giver dig mulighed for at sikre en større del af din løn, hvis du mister dit arbejde. I Danmark er det de færreste, der kan opretholde deres normale levestandard alene med dagpenge, da dagpengesatsen har et loft og sjældent dækker mere end 40-50 procent af den tidligere løn for mange lønmodtagere. Derfor vælger mange at supplere deres a-kassemedlemskab med en privat lønsikring.

Lønsikring fungerer som en form for forsikring, hvor du betaler et månedligt beløb til en udbyder – det kan være gennem din a-kasse, fagforening eller en forsikringsvirksomhed. Hvis du så bliver ufrivilligt ledig, kan du modtage et tillæg til dagpengene, så du samlet set modtager en højere indkomst i en periode. Beløbet og perioden afhænger af den aftale, du har tegnet.

De fleste lønsikringer giver mulighed for at få op til 80-90 procent af din tidligere løn i op til 6 til 24 måneder. Det giver ro og økonomisk stabilitet, mens du søger nyt arbejde, og du undgår at skulle gå drastisk ned i livsstil eller opgive bolig, bil eller andre faste udgifter. For mange er lønsikring en måde at bevare økonomisk frihed og sikre familiens hverdag, selv i en usikker periode.

For at kunne tegne lønsikring er der normalt nogle krav, der skal opfyldes. Du skal typisk være i fast beskæftigelse, have været ansat i mindst 6 eller 12 måneder, og du må ikke have kendskab til en kommende opsigelse, når du tegner forsikringen. Derudover kræver de fleste ordninger, at du er medlem af en a-kasse, fordi dagpenge udbetales først, og lønsikringen lægger sig ovenpå den ydelse.

Når du bliver ledig og søger om lønsikring, skal du dokumentere din indkomst, din opsigelse og dit medlemskab af a-kassen. I de fleste tilfælde bliver beløbet udbetalt sammen med eller kort efter dagpengene, så du undgår store økonomiske huller i din månedlige indkomst.

Prisen på en lønsikring afhænger af din indkomst, hvor stor en procentdel du ønsker at dække, og hvor længe du ønsker dækning. Jo højere løn og jo længere dækning, desto dyrere bliver forsikringen. Nogle vælger også at betale en højere selvrisiko eller acceptere karensperioder for at få en billigere løsning.

Lønsikring er særligt populær blandt funktionærer og andre med høje lønninger, som ikke er dækket i tilstrækkelig grad af dagpengesystemet. Men også nyuddannede, småbørnsfamilier og boligejere kan have glæde af den ekstra tryghed, som lønsikring giver.

Selvom lønsikring kan virke som en ekstra udgift i hverdagen, vælger mange det som en investering i økonomisk stabilitet. I usikre tider med omstruktureringer, fyringsrunder og konjunkturudsving, er det en måde at sikre sig imod de værste konsekvenser af ledighed. Det handler ikke kun om penge – det handler også om tryghed, handlefrihed og muligheden for at kunne sige nej til det første tilbud og i stedet vente på det rigtige job.